Still returer til Afghanistan i bero, Arbeiderpartiet!

I dag vil jeg be Arbeiderpartiet og Stein Erik Lauvås om å ikke argumentere som om dere har tillit til forvaltningen og Regjeringen.

Slikt skuebrød kler dere ikke. Dere har selv sittet i regjering i generasjoner, og vet at forvaltningen gjør det forvaltningen instrueres om – det er dét som er forvaltningens jobb.

Det er *enten* regjeringen (og departementene) *eller* Stortingsflertallet som gir instruksjoner om hva som skal tillegges mest vekt – for eksempel i en analyse av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.

Dersom Arbeiderpartiet vedholder at de har tillit til at Regjeringen gjør korrekte vurderinger av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan, og dermed legitimerer en fortsettelse der ikke uttransporter settes i bero, forteller de oss samtidig at de vil vurdere på akkurat samme måte om de kommer i regjering slik situasjonen er nå.

Det innebærer at de bevisst velger å ikke tillegge Amnesty særlig vekt. Det innebærer at de bevisst velger å ikke tillegge Human Rights Watch særlig vekt. Det innebærer at de ikke tillegger vekt til FN og høykommisæren, og det innebærer at de ikke tillegger afghanske myndigheter særlig vekt. Det innebærer at de ikke tillegger andre lands militære sikkerhetsinstitusjoner særlig vekt…for det de forannevnte har felles er at de helt klart forteller om en stadig forverring av sikkerhets- og den humanitære situasjonen i Afghanistan.

Dersom Arbeiderpartiet velger å ikke gå inn for å sette uttransporter i bero, innebærer det at også Arbeiderpartiet er komfortable med å sende ungdommer, kvinner og barn tilbake, både nå og i fremtiden.

En slik strategi vil kan hende gi forhandlingskort i andre saker overfor regjeringspartiene, forhandlingskort de kan anvende ved neste korsvei – vedrørende arbeidsavtaler eller sykelønnsordninger eller hva vet jeg.

Dét kaller jeg i tilfelle menneskehandel. Det er helt reelle, levende mennesker som ikke får anerkjent sin rett til beskyttelse. Fordi man velger å skyve grensene for hva som kan legitimeres som «trygt nok» helt ut dit hvor ingen mennesker trenger å beskyttes hos oss.

Regner det kuler og sprenges det bomber rundt deg, så er det vel bare å erkjenne at det var din egen feil? Du var på feil sted til feil tid. Hadde du passet på å være et annet sted, så hadde du ikke blitt rammet. Dét kan jo ikke *vi* ta ansvar for.

Det er ingen liten sak, dette. Det er i kjernen for hva vi skal ha tillit til at dere står opp for av verdier, Arbeiderpartiet.

Reklamer

Legg igjen din kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s