Feighetens fordømmelser

Å fordømme hat, fordommer og vold «på mange sider» slik Trump forsøkte seg på i sin presidentuttalelse til folket i går, virker fullstendig malplassert.

Det er ikke «på mange sider» at hatet, fordommene og volden manifesterte seg i Charlottesville. De som samlet seg der, for å «Unite the Right» (dobbeltbetydningen her er ikke utilsiktet), samlet seg i ett ærend: Å hevde sin hvite overlegenhet, å hevde sin «rett» til å ære en kar som Robert E Lee, konføderasjonsgeneral som kjempet mot nordstatene for blant annet å beholde slaveriet.

Med lanser forkledd som flagg, med hjelmer, skjold, pepperspray, våpen (Virginia er «open-bearing state», dvs det er lov å bære ditt halvautomatiske gevær åpent, i demonstrasjoner) og fulle flasker med vann de kastet som prosjektiler mot motdemonstrantene, fikk de holde på i timer uten politiets inngripen.

Én er drept, av en hvit og overlegen kar som kjørte full speed inn i demonstrasjonen. Mange er skadd.

Demonstrasjonen var varslet, og skulle få foregå fordi ytringsfriheten ivaretar retten til å ytre seg – *og* retten til å komme med motytring.

Politet valgte også her å passivt avgrense demonstrasjonens ytterkanter, men grep ikke inn og stanset slåsskampene. Den som fulgte demonstrasjonene i Ferguson eller i Baton Rouge vet at politiet utmerket godt kan, om de vil. Demonstrasjonene mot politivold mot svarte amerikanere ligger til grunn for bevegelsen #BlackLivesMatter.

Når de høyreekstreme får omringe en kirke, får marsjere i hundrevis med fakler, får angripe geistlige og rope «Blod og jord» uten at politiet reagerer, når ropet #WhiteLivesMatter kan ropes så det grøsser i majoriteten i Charlottesville uten at politiet løfter en hånd, forteller det noe om falskheten i premissene som serveres.

Nei, hvite sinte menn er ikke overrepresentert i amerikanske fengsler. Hvite sinte menn får demonstrere, fordi ytringsfriheten. Hvite sinte menn legges ikke i bakken til de kveles av mangelen på luft, og hvite sinte menn blir ikke ofre for politiets lette avtrekkerfinger.

Hvite sinte menn får støtte fra sin president. Og i sin feighet, i sin frykt for Bannon, Miller, Gorka og fascistene som ga ham sin støtte på vei til det hvite hus, velger presidenten å fordømme «mange sider».

Fascistene og nazistene er på fremmarsj. De boltrer seg i nyvunnet presidentskap i USA, og de reiser på feriemarsj til Kristiansand.

Det skal vi ta på ytterste alvor, og det skal vi avkreve våre politikere et klart standpunkt til. Og vi skal slutte å late som at nazister og fascister er jevnbyrdige meningsbærere som alle andre. Fascister og nazister har en lang historie med vold. I Kristiansand marsjerte de med lanser de kaller flagg. I Charlottesville så vi hvordan lansene brukes.

Reklamer

Legg igjen din kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s