Fransk domstol stanset asylretur til Norge

En fransk domstol mener norsk asylpraksis overfor afghanere er i strid med menneskerettighetene og stanset en retur til Norge for en asylsøker med avslag.

IMG_0254

«En 23 år gammel afghansk asylsøker som kom til Norge i 2015 og fikk avslag på søknaden, dro til Frankrike og søkte der i stedet. Også der fikk han avslag, og myndighetene besluttet at han skulle sendes tilbake til Norge, ettersom det var her han hadde søkt først.

-Men tidligere i april ble returen til Norge stanset av en forvaltningsdomstol i Lyon. Retten mente mannen ville være i fare i Norge, fordi han sannsynligvis ville ble sendt til Afghanistan, noe dommeren mener vil være et brudd på menneskerettighetene, skriver Dagsavisen.

– Den franske dommeren mener det er åpenbart at Norges vedtak er galt. Jeg kan ikke huske å ha sett en domstolsavgjørelse som anser det for risikabelt å sende tilbake til Norge fordi vedkommende er utsatt for forfølgelse i Afghanistan, sier asyladvokat Halvor Frihagen.»

 

I 2016 fikk 99% av afghanske menn som søkte asyl i Norge avslag på beskyttelse. Dette henger sammen med at norske myndigheter har praksis på å henvise til internflukt. En asylsøker kan altså bli trodd i sin sak, man legger til grunn at forfølgelsen er reell, men siden forfølgelsen gjerne er fra ikke-statlige grupper bestemmer man at vedkommende kan få effektiv beskyttelse i andre provinser enn hjemmeprovinsen for eksempel. Man legger til grunn at Taliban eller IS eller familieklan osv ikke klarer å finne asylsøkeren dersom han oppholder seg i en annen del av landet. ‬

‪Taliban er tungt tilstede i de fleste afghanske provinser nå, og IS er i vekst. Den afghanske staten er skjør, og kan i svært liten grad beskytte sine egne borgere. De sivile tapene i landet er høyere nå enn de noensinne var på noe tidspunkt under ISAF-intervensjonen. ‬

‪Samtidig sender både Pakistan og Iran afghanske flyktninger tilbake til Afghanistan i mengder. Folk som har levd hele sitt liv på flukt i naboland sendes nå tilbake. Arbeidsledigheten blant ungdom (18-25) er på rundt 70%. Medianalderen i landet er 18 år. ‬

‪Det er i lys av dette vi må se på om norsk asylpolitikk overfor afghanere er i tråd med folkeretten, og med alminnelig rettsforståelse.


http://www.dagsavisen.no/innenriks/stanset-asylretur-til-norge-1.955837

https://www.nrk.no/urix/fransk-domstol-stanset-asylretur-til-norge-1.13482248

Reklamer

Legg igjen din kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s