Appell: Andrea Sjøvoll på Humanitetsmarkeringen

sjovoll220314-595x298

Først og fremst barn!

I Norge bor det over 1 million barn. En rekke av disse barna har aldri fått lov til å være barn, har aldri blitt behandlet som barn og har fått sin barndom tatt fra seg. Barn som søker asyl i Norge blir ikke behandlet som først og fremst barn.

Men hva er det som skiller asylsøkende barn fra de resterende 1 million barna? De er jo like gamle, de har de samme interessene og hobbyene og ikke minst, de har de samme rettighetene. FNs barnekonvensjon gir alle barn de samme rettighetene uavhengig av hvem de er, hvor de kommer fra og hvilken oppholdsstatus de har. Det eneste som faktisk skiller mellom asylsøkende barn og norske barn er det norske lovverket.

I et politisk klima der de største partiene ikke ønsker en god politikk for asylsøkende barn, er barna de største taperne. Det ser vi gang på gang, med Stortingsmeldingen og ikke minst med engangsløsningen. Å lage en løsning som legger usaklig diskriminering av barn på bakgrunn av hvilket land de kommer fra til grunn, er ikke bare grunnleggende urettferdig, men også et enormt brudd på barnekonvensjonen. Vi er mange som ble skuffa over da denne løsningen ble presentert, og at det ble presentert som løsningen. Nå krever vi en unnskyldning, ikke til oss, men til de flere hundre barna som ble skuffa den kvelden løsningen ble lagt frem. Og vi krever en løsning som gjelder alle barna!

15. januar 2011 holdt jeg min første appell for de lengeværende barna. Da var jeg 18 år gammel, og leder i Bodø PRESS. Det vi reagerte på den gangen var utsendelsen av Maria Amelie. Det vi reagerer på i dag er hvor lite som har blitt gjort siden den gang.

Men kampen er på langt nær over! Det ser vi her i dag. Her står vi kald og våt, men kampklar. Vi vet og vi skal vise at asylpolitikk er kanskje vanskelig, men dette er lett. Fordi dette handler om barn! Og når det handler om barn så har vi et ansvar. Man kan ikke bygge en asylpolitikk på innvandringsregulerende hensyn, man bygger ingen annen politikk på å regulere det det handler om. Og man kan ikke bygge en politikk på et ønske om å ikke gjøre det som er til barnets beste.

Vi som står her, vi krever et samfunn der det politiske system, der loven, er til for folket, ikke omvendt. Vi har ei framtid som vi må forsvare, på vegne av barna, som alltid først og fremst er barn.

————

Andrea Sjøvoll er leder av PRESS – Redd Barna Ungdom.

Reklamer

Legg igjen din kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s