Appell: Kari Slaatsveen på Humanitetsmarkeringen

slaatsveen220314-595x233

Hensynet til barn og barns rettigheter må veie tyngst

Det er en dypt menneskelig egenskap å ville bort for å redde seg selv. Det er menneskelig å flytte seg for å få det bedre, for å berge, ikke bare seg selv men flokken sin.

Det er en del av menneskets historie gjennom alle tider å måtte flytte seg, for å redde seg, for ikke å gå til grunne. Det er egentlig lett å forstå at noen ikke vil fryse, sulte, miste ungene, kjæresten eller familien sin.

Man kan ta inn over seg at de fleste mennesker ikke ønsker å gi avkall på livet og gjør det de kan for å beholde det.

Flere hundre barn lever fortsatt i uvisshet om sitt opphold etter å ha levd nesten en hel barndom i Norge.

Ingen har så langt laget en varig løsning som verner barn mot å leve i frykt for å bli hentet og sendt tilbake til landet de flyktet fra, alene eller sammen med familiemedlemmer.

Ingen har så langt verken nasjonalt eller gjennom internasjonalt samarbeid kommet opp med løsninger som beskytter barn på flukt mot å bli sendt tilbake til et samfunn de frykter eller som de aldri har vært en del av.
Enslige, mindreårige asylsøkere settes i limbo til de når myndighetsalder og kan sendes ut.

Lukkede asylmottak gjør oss ikke mer humane, eller ansvarlige. Vi oppretter soner for dem som i vårt samfunn blir usynlige, uten historie og uten kjent skjebne. Så blir det også mer smertefritt å sende de internerte bort.

I følge UDIs egne tall har vi 798 barn i Norge som har bodd her i over tre år. Asylavtalen setter strenge rammer for hvem som kan vurderes for opphold hos oss, og derfor ser vi over 660 barn som ikke vet hva som vil skje med dem. I skyggen av våre egne, velregulerte liv, sendes barn og unge til en uviss framtid etter å slått røtter i norske lokalsamfunn.

Hensynet til barn og barns rettigheter, nedfelt i Barnekonvensjonen må veie tyngst. Vi må kunne forvente en ordning som behandler alle lengeværende barn likt og humant.

Vi er samlet her i dag, slik de også er det i sju andre norske byer. Der, slik som her, toger folk gjennom gatene og der, slik som her, møtes de og appellerer til regjeringen om en mer human asylpolitikk rundt barn og unge på flukt.

————

Kari Slaatsveen er en norsk journalist og programleder i NRK. Hun ble kåret til Årets programleder i radio i 2005 og fikk Riksmålsforbundets Lytterpris i 2006.

 

Reklamer

Legg igjen din kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s