Appell: Karl Eldar Evang på Humanitetsmarkeringen

evang220314-595x238

Til asylsøkere med avslag!

Jeg vil bruke anledningen til å hilse alle asylsøkerne med avslag som kjemper en daglig kamp for å overleve! Jeg vil hilse de asylbarna som bor på asylmottaket på 5., 6. eller 12. året og som prøver å leve et barneliv. Som prøver å delta på skolen, som prøver å få venner, som prøver å leke. Prøver å få være barn.

De som strever for å få være en ungdom som andre ungdommer. Ingen selvfølge. Det er så mye som truer. Jeg vil hilse alle de barna som nå ikke skjønner hva Engangsløsningen går ut på, men som har fått høre at de ikke er omfattet!

Og jeg vil hilse de som kom hit som 13 åringer eller 15 åringer, gikk på skolen, lærte det norske samfunnet å kjenne, de mange som ikke fikk gå på Videregående, noen greide mot alle odds å få gå på Videregående, og som etter at de fyller 18 brutalt får kjenne den kalde skulderen fra Norges myndigheter, og som nå kjenner det slik at de ikke har noe liv lenger!

De er voksne nå, hjelper ikke at de var små barn da de kom, at de har hatt sin barndom i Førde eller i Lillesand. Det hjelper ikke om de er integrerte. De er blitt 18. De skal kastes ut! Og- de blir kastet ut.

Og de som av ulike årsaker ikke blir kastet ut, men som blir henvist til en uendelig ødeleggende passivitet, til en tilværelse som ofte krymper ned til tv´n, til rommet- til senga- de får ikke gå mer på skole, de får ikke jobbe, de har ikke penger. En ung jente på et avsides asylmottak skrev til meg, ”jeg råtner”, vennene hennes gikk videre- tok spennende utdannelser, begynte på resten av livet- hun så det på Facebook, ”jeg råtner .” Det skal ikke være slik at unge mennesker skal kjenne at de råtner innvendig.

Jeg vil hilse disse unge menneskene, og takke for at de fortsatt kjemper, takke dem for at de prøver å ikke gi opp!

Jeg vil hilse alle de som har opplevd traumer i landet de kom fra, de som skvetter av en brå bevegelse eller en skarp lyd fordi det minner om forferdelige voldelige katastrofer der menneskeliv ikke var verdt noe, der mennesker ble skadet og drept rundt dem! De som sliter etter en farlig flukt. Jeg vil hilse de med traumer som ikke får den oppfølgingen de trenger, som ikke har rett til helsehjelp. Jeg vil hilse de med traumer, som kanskje har vært fengslet, som samtidig hører at det blir snakket offensivt om økt bruk av lukkede mottak, låste dører og høye gjerder. Jeg vil hilse De som kjemper for å ikke bli helt overveldet av angst !

Jeg vil også hilse de foreldrene, mødrene og fedrene, som kjemper for at barna skal få en trygghet i en umulig situasjon. de som ofte blir mistenkeliggjort for å skyve barna foran seg, når den daglige utfordringen er å trygge barna, motivere for å lese lekser selv når det er vanskelig å finne motivasjon, gi omsorg så godt som mulig, og kjempe for ikke å bryte sammen selv under tyngden av vanskeligheter og bekymringer! De foreldrene som kjenner at det er vanskelig å fungere som far og mor under et umenneskelig press!

Jeg vil hilse både de som kjemper ved å modig stå fram og vise asylbarnas situasjon, de papirløse som tar jobben med å lage asylmarsj eller bygge en flyktningeleir og bo i den i Oslo og vise oss at denne vonde virkeligheten ikke er langt borte, den er midt i blant oss, den er her! Den er norsk.

Og jeg vil ikke minst hilse alle de som kjemper i stillhet ute på asylmottakene, som kjemper for et verdig liv. Som kjemper for å beholde håpet om en fremtid. Jeg sier: det er blant asylbarna, og asylsøkere med avslag vi bør lete etter våre helter i Norge i dag!

————

Karl Eldar Evang er privatpraktiserende psykolog, frivillig ved Helsesenteret for papirløse og pressetalsmann for Foreningen av tolvte januar.

Reklamer

Legg igjen din kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s