Appell: Per Fugelli på Humanitetsmarkeringen

fugelli220314-595x298

En mer human asylpolitikk

Dere, vi er et snillt land. Vi hjelper hverandre i Norge. Vi har bygget en Velferdsstat hvor den øverste lov lyder: Ikke vær et 1-tall, bry deg om flokken din. Vi skaper og deler. Vi hjelper hverandre når nød, ulykke, faenskap kommer.

Men snillheten vår følger Norges grenser. Den er begrenset til vår egen flokk. Den er lukket inne i Dovregubbens hall. Sagt slik i Peer Gynt:
Her inne hos oss mellom trollenes flokk
Det heter: ”Troll, vær deg selv – nok”

Derfor sender vi, med en kulde som forferder, barn tilbake til ørken og krig.

Derfor gir vi Fremskrittspartiet regjeringsmakt, et parti som vil flytte asylmottakene til de fattigste landene i Afrika, så vi kan ha vår hvite hud og sorte olje i fred.

Derfor har vi innsatt et styre som gikk i blå alarm da den rødgrønne regjeringen økte mottaket av flyktninger fra Syria fra 500 til 1000.

Hør: I Syria har 2, 4 millioner mennesker flyktet til fattige naboland. 4 millioner er internt fordrevet. Mellom en og to millioner barn i Syria lever i frost, sult, granatregn og panikk. Sverige sier: Kom hit og dere skal få ly og liv. Sverige tar imot 30 000 flyktninger fra Syria. Verdens rikeste land, Norge, tar med ulyst imot 1000. Det er en skam og en gåte.

Hvorfor? Hva kommer det av at den snille noske folkesjelen blir hard, nesten ond – når det er asylsøkerne som har bruk for vår barmhjertighet og rettferdighet? Svar 1: Fordi Fremmedfryktpartiet, fulgt av et feigt Arbeiderparti, har lykkes i å umenneskeliggjøre asylsøkerne. Når vi hører ordet asylsøker tenker vi ikke menneske, – nei vi er forført til tenke: Lykkejeger, narkopusher, mulig terrorist.

Derfor, fordi politiske banditter har lykkes i å stjele menneskeligheten fra asylsøkerne, mister vi vår humanitet i møte med dem.

Hvorfor er det farlig?

Fordi det du gjør mot de minste blant oss gjør du mot meg. Det vi gjørt mot asylsøkerne, gjør vi mot oss selv. Når vi behandler asylsøkerne umenneskelig, blir vi selv umennesker. Den råe måten vi behandler asylsøkerne på kan gjøre oss mer nådeløse, også mot hverandre. Da kan vi alle komme til å leve under en hardere himmel.

Derfor må vi bryte ut av Dovregubbens hall og møte asylsøkerne med Håvamål: Mennesket er menneskets glede.

————

Per Fugelli er en norsk lege og professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo. Han er også kjent som en aktiv samfunnsdebattant, og er tildelt Karl Evangs pris, Siddisprisen og Fritt Ords Pris.

Reklamer

Legg igjen din kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s