Asylbarna og regjeringens liste

(Publisert 6. februar 2014 på Dagsavisen, Nye Meninger)

«Den politiske debatten rundt en humanitær løsning for de lengeventende asylbarna handler tydeligvis mer om antall enn om rettssikkerhet og fundamentale menneskerettigheter for barna.»


I gårsdagens VG kunne vi lese at «det går en kule varmt» i Regjeringens forhandlinger med støttepartiene om tolkning og implementering av samarbeidsavtalens punkter om en engangsløsning for de lengeventende asylbarna.

Det er forstemmende at debatten tar en slik vending. Det som i utgangspunktet var en situasjon der regjeringen enkelt kunne peke på inadekvate løsninger ved forrige regjering og begynt med blanke ark, har i stedet resultert i en videreføring av regjeringen Stoltenbergs sendrektighet og misforståtte hardhet med noen hundretalls barn som ikke har noen egen skyld i den situasjonen de har havnet i.

Det er for lengst slått fast at det finnes ingen reell «pull-effekt». De som kommer til Norge for å søke asyl er enten reelle asylsøkere eller mennesker som søker et bedre liv, men hvor mange som kommer bestemmes ikke av en amnestiløsning for asylbarn som har levd i Norge i fem og 10 og endog snart 15 år. Antallet bestemmes primært av sikkerhetssituasjonen i landene de flykter fra, og av mulige fluktruter.

Dermed står regjeringen Solberg fritt til å basere en engangsløsning på en erkjennelse av barnas selvstendige rett på restene av den barndommen de så langt har vært avskåret fra. Det er ikke behov for noen vilkårlig liste med spissfindige avskjæringsgrunner. De første tolkningene av «asylavtalen» var vanskelige ettersom begrepsvalget skapte usikkerhet rundt hvorvidt det skulle være krav til både returavtale og ankomst før en slik avtale var på plass. Hva dette skulle ha med barnas rett på en barndom å gjøre er fortsatt ubegripelig, og det blir ikke mere forståelig av at barn på flukt fra Sverige i så fall kan få opphold, men ikke barn fra Iran.

Den beste syretesten på de alternative løsningene eller begrensningene som de fire partiene for øyeblikket diskuterer er å holde de mest kjente og uløste barnesakene opp mot det som diskuteres.

Hva med 11-år gamle Yalda Bahadori, ville hennes sak falt inn under en tenkt engangsløsning? Hun er Tromsø-jente og vant mot UNE i retten men ble felt av et «prokuratorknep«. Hun gruer seg nå til nok en rettsrunde.
Familien Tunc (fem søsken fra 7-18) har bodd på asylmottak i Lillesand i 12 år. De er helintegrerte men rettighetsløse nordmenn, som bare ønsker seg et trygt hjem. Strekker løsningen seg til å omfatte hele denne familien?
Enn 12-år gamle Neda Ibrahims sak, ville den falt inn under en slik ordning? Neda bodde mer enn 10 år av sitt liv på Dale asylmottak utenfor Sandnes. Hun og søskenene hennes ble revet ut av sine senger og deportert til Jordan natt til tirsdag 11. juni 2013.
Sultan Iljasov (17) og familien (foreldre og fem søsken) bor i kirkeasyl på andre året etter avslag til tross for dokumentert flukt fra tortur, og snart syv år i Norge. Omfattes de?

Det finnes mange flere, og hvis ikke svaret er ja på disse og lignende saker så er det som skisseres en dårlig løsning. Barna har krav på trygghet, og familier på å unngå oppsplitting. Derfor må ordvalget i løsningen være solid håndverk, slik at ikke familier rammes på utilsiktede måter.

Kuler er som kjent dårlige politiske verktøy, og vi håper Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig folkeparti heller kan appellere til sin egen samvittighet – den har dypere røtter enn billige politiske poeng og partibarometere. For la det være helt klart: barnas rettigheter er et politisk ansvar, et ansvar som i denne sammenheng handler om fundamentale størrelser som liv, trygghet og systemtillit.

Jarle V. Traavik
Styreleder
tolvtejanuar.org

Reklamer

Legg igjen din kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s