Asyltribunalet – et vitne forteller om tvangsretur til Afghanistan

Foreningen er til stede på litteraturhuset i dag hvor Tribunal over norsk asylpolitikk foregår. Et av de første vitnene som forteller sin historie er Amin Senatorzade, og vi siterer fra statusoppdatering lagt ut på Facebook av Evy Ellingvåg:

Amin Senatorzade vitner om retur til Afghanistan. FN er klar på at flykninger som kommer fra et utrygt område (for eksempel Ghasni-provinsen) skal ha beskyttelse. Norge velger å returnere til internflukt i Kabul.Amin forteller om at man gjennom press fikk reist sak i stornemnd, som kom til slutningen at Norge skulle følge FNs anbefalinger (ikke internflukt). Dette ble fulgt i ett år, deretter formulerte regjeringen innstrammingene, som overprøvde stornemndas vedtak; Vi sender til internflukt.Amin ble selv returnert, og ble innhentet av PU på Verdens Flyktningdag, og ble sendt til Kabul.Han forteller at de ble mottatt av UNHCR og IOM i Kabul. De spurte «hvorfor samarbeider dere med Norske myndigheter om ulovlig retur?» UNHCR/IOM svarte «Vi har fått beskjed at dere har returnert frivillig.»

Amin og de andre fra Ghazni-provinsen ble frarådet å reise tilbake til hjemprovinsen, men om de tok ansvaret for sikkerheten selv, kunne de få penger til billetten fra IOM.

Etter en måned på IOM-senteret i Kabul måtte de flytte, og Amin flyktet videre. Først Pakistan, så Iran, så Tyrkia, Hellas, Italia, Frankrike, Tyskland Danmark, Sverige og så Norge. 8 personer i gummibåt, livsfarlig flukt over til Hellas. Menneskesmuglere tar betalt, og risikoen er svært stor. Vår bistand til Amin var å returnere ham tilbake til Afghanistan, så han kunne risikere livet på ny flukt.

Amin har fått beskyttelse nå. Han fikk avslag på grunnlag av sin politiske aktivitet fra UNE (før han ble tvangsreturnert). Når han kom tilbake til Norge etter ny flukt, ble hans politiske aktivitet lagt til grunn for å gi ham opphold.

Reklamer