Utstilling – Papirløses ubrukte potensiale

Mohammad Hashemi er papirløs. Han er kurder, fra Iran, og han har som mange andre nektet å godta en passiv tilværelse. Derfor har han fortsatt sitt arbeid som tegner og karikaturtegner, og er av den grunn mest kjent under navnet Picasso. Han ønsker å vise tegningene sine, som fokuserer mest på asylprosessen, for et bredere publikum for å vise at det finnes mange ressurser, evner og kunnskaper på asylmottakene som samfunnet trenger og ville hatt nytte av. Dette har kulminert i en utstilling i perioden lørdag 2. til søndag 10.juni på Antirasistisk senter i Oslo.

Picasso presenterer etter Foreningens oppfatning en god, utfordrende og sterk utstilling. Hashimi bruker mange ulike teknikker, og har et variert uttrykk. Han fanger opp det alvorlige på en intelligent, og ofte humoristisk måte. Maktmisbruk karikeres på sitt verste, og tar både iransk og norsk politikk på kornet. Mye er svært sterk kost – som tilskuer står man igjen med en dump følelse av hvordan undertrykking og avmakt må føles, og hvilken protest som bygges opp i et menneske som lever i dette dag ut og dag inn.

Utstillingen er et nytt og viktig prosjekt fra Asylmarsj2011, som gjør de usynlige synlige igjen, og gir dem en stemme. Vi håper den kan vandre videre fra Oslo, slik asylmarsjdeltakerne gjorde i fjor høst, så mange flere får mulighet til få innblikk i flyktningers og papirløses tilværelse. Det kan gi oppmunting for de som opplever å være bittesmå i møtet med systemet, og det er viktig for alle oss andre ta del i deres opplevelser i møtet med sterke myndigheter både her og i sine hjemland.

Les mer om utstillingen.

Reklamer