Yalda (9) gråter hver kveld

Yalda og pappa Abdul

Her er niåringen Yalda og pappa Abul på skolevei. Yalda er godt integrert i Tromsø, snakker kav dialekt og får gode skussmål fra sin lærer. Foto Ole Aasheim/Nordly

Sakset fra: Dagbladet, papirutgave 2. mars 2012
Skrevet av: Henning Lillegård
Foto: Ole Aasheim/Nordlys

TROMSØ/OSLO    (Dagbladet/Nordlys):
– Pappa sier han må reise bort. Han vet ikke om jeg kan se ham igjen. Jeg vil ikke at pappaen min skal bort fra meg. Og jeg vil ikke reise bort fra han, sier Yalda og begynner å gråte.
Katastrofe
Uten å vite det helt, er den lille jenta i sentrum for et politisk spill som har gjort man­ge mennesker engasjert og opprørt. Yalda prater kav Tromsø-dialekt og er godt integrert i lokalsamfunnet. Hun er født i Dan­mark i 2002 og har bodd i Norge siden hun var tre år gammel. – Æ veit at dem vil sende mæ ut av Norge og ta pappan min fra mæ. Æ veit bærre ikkje når, sier Yalda.
Problemet er at UDI har kommet fram til at ingen av foreldrene hennes har gyldig grunn til å få politisk asyl i Norge. Yalda Bahadori og mamma Maria Gazul skal sendes til Moldova, mens pappa Abdul Djabar Fazedi Ahmad Bamadori skal sendes til Af­ghanistan.
– Opprettholdes dette vedtaket går hele familien i oppløsning. Det er inhumant, særlig mot en niåring, sier Per Oskar Kjølaas, biskop i Nord-Hålogaland.
Han mener at i dette tilfellet må sette til side innvandringspolitiske hensyn til fordel for menneskelige hensyn.
Engasjementet for skjebnen til den lille familien er uvanlig sterkt etter at familien fikk brevet med det endelige avslaget på asylsøknaden. Høyre-ordfører Jens Johan Hjort og biskop Kjølaas har skrevet et brev til statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo hvor de innstendig ber om at saken blir behandlet på nytt.
Vi skal være varsomme med å blan­de oss inn, men når et av mine forsvars­løse bybarn lider og har det vondt, da mener jeg at mitt ordførerverv gir meg mandat til å handle, sier Tromsø-ordføreren.
– Utlendingsnemnda har ikke møtt Yal­da, ikke behandlet hennes sak separat, men bare i   tilknytning til farens sak, sier Tromsø-ordføreren.
Støttegruppe
Støttegruppa til familien har stilt opp hver lørdag på torget i Tromsø.
– Det har blitt over 2 000 underskrifter så langt. Folk i Tromsø opplever denne saken som opprørende og svært ubehagelig, sier Ronja Trolie i Støttegruppa.
Tilbake sitter en knust familie med mange spørsmål og bare ett ønske.
– Jeg ønsker at jeg skal fa være sammen med mamma og pappa hele tiden. Her. I Tromsø, sier Yalda.
– Er du redd?
– Ja, jeg er redd for at politiet skal komme å hente pappa og sende han bort. At de skal sende meg og mamma til Moldova, og pap­pa til Afghanistan, sier Yalda.
Hver kveld familien skal legge seg for å sove blir Abdul sittende ved senga å vente til datteren Yalda og kona Maria har sovnet. Han sier det samme til sin kone hver kveld før de skal legge seg:
– Kanskje ser jeg dere for siste gang. Legg dere til å sove dere, jeg vil bare sitte å se på dere. I morgen kommer kanskje politiet og dette kan være den siste kvelden jeg ser dere i mitt liv.
Maria Gazul forteller gråtkvalt om den lille familiens virkelighet med tre enveis-billetter til en høyst usikker tilværelse i henholdsvis Moldova og Afghanistan. Fa­milien skal skilles – av den norske stat.
-Min mann er veldig fortvilt. Jeg har aldri sett ham gråte før. Det er forferdelig, sier Maria.
Maria sier at de prøver å holde et høyt aktivitetsnivå slik at Yalda slipper å tenke for mye på hva som kommer til å skje med fa­milien
Abdul, Yalda og Maria Gazul

FRYKT: Yalda og hennes foreldre, mamma Maria Gazul og pappa Abdul Djabar Fazedi Ahmad Bamadori lever i frykt. Foto: Ole Aasheim/Nordlys

Gråter om kvelden
– Om kvelden ber hun i aftenbønnen til gud om at pappa skal være sammen med oss og ikke bli hentet av politiet. Så begyn­ner hun å gråte, sier Maria.
Utlendingsnemnda (UNE) konklu­derer i sitt avslag til oppholdstillatelse at det ikke er så sterke menneskelige hensyn eller tilknytning til riket at tillatelse bør innvilges i henhold av utlendingslovens § 38.
Reklamer