Karl Eldar Evang i duellintervju med Pål K. Lønseth

Psykolog Karl Eldar Evang, pressetalsmann for Foreningen av tolvte januar, i asylduell med Justisdepartementets Statssekretær Pål K. Lønseth i Morgenbladet fredag 17. februar 2012.

– Sa du tolvte januar? Klarer ikke helt å gripe den, sier Lønseth.

– Det var den dagen Maria Amelie ble arrestert i fjor. Foreningen fikk sitt startskudd ved engasjementet som ble skapt da. Noen av oss ønsker å jobbe mer kunnskapsbasert og diskutere politisk, heller enn å bare være opprørt.

– Det er bra, sier Lønseth.

– Hva er bra?

– At folk engasjerer seg i enkeltsaker, som all asylpolitikk i bunn og grunn handler om. Det ville vært et faresignal om det ikke fantes kritiske stemmer, sier Lønseth.

– Vi har ambisjoner om ikke bare å snakke om enkeltsaker, men om politikken dere fører, sier Evang.

– Det er enda bedre.

Ulovlige personer

Lønseth: – Jeg skulle ønske at alle hadde returnert frivillig. Men ikke alle gjør det, og vi trenger et tvangselement. At så mange reiste i fjor, er et tydelig svar til mennesker som er her ulovlig.

Evang: – Jeg synes ofte nyansene forsvinner når du for eksempel snakker om papirløse som gruppe. Mange av dem er ikke først og fremst ulovlige. De er redde. Tall viser at de fleste som blir her også etter utreisedatoen, kommer fra krigsområder, og jeg har møtt mange som har svært alvorlige hendelser med seg i sin historie. Papirløse blir ofte omtalt for ensidig som ulovlige eller returnektere.

Lønseth: – Det var vel jeg som fant opp ordet returnekter, vil jeg tro.

Lønseth: – Det vil overraske meg dersom ikke begrepet papirløse er valgt med omhu av denne kampanjen.

Om mulig returavtale med Eritrea

– Kan norsk logikk anvendes på Eritrea?

– Det er ikke snakk om å anvende norsk logikk, men om å vurdere om den enkelte blir forfulgt når han eller hun kommer tilbake til Eritrea.

– Er det ikke farlig i seg selv å være en som vender hjem dit?

– Vi hadde faktisk ni frivillige returer til Eritrea i fjor, og det er ingen grunn til å tro at det ikke gikk bra med dem.

(Løp og kjøp Morgenbladet for å lese hele det tre-siders duellintervjuet, eller les artikkelen her.)

Reklamer